-
Szukaj
Szukanie zaawansowane

Kruszyniany - tatarska stolica Polski



Festiwal Kultury i Tradycji TatarówW sobotę 7 sierpnia, Kruszyniany koło Krynek na Podlasiu staną się polską stolicą tatarskiej kultury. W gospodarstwie agroturystycznym Tatarska Jurta odbędzie się wyjątkowa impreza – III Festiwal Kultury i Tradycji Tatarów. Turystyczny serwis gdziebylec.pl objął patronatem medialnym to wydarzenie.

– W ubiegłym roku gościliśmy u siebie rekordową liczbę - 15 tysięcy osób. – ocenia Dżenneta Bogdanowicz, właścicielka gospodarstwa Tatarska JurtaTatarska Jurta - Gospodarstwo agroturystyczne Dżennety i Mirosława Bogdanowiczów. – Festiwale poprzedziła seria festynów propagujących naszą tatarską kulturę. Zabawa, śpiew, konkursy, warsztaty, spektakle - to wszystko najbardziej trafia do ludzi, ponieważ poprzez uczestnictwo mogą dosłownie „dotknąć” naszej kultury.

– Chcemy przedstawić przynajmniej niektóre kraje, gdzie żyją muzułmanie – Rosję, Ukrainę, Białoruś, Litwę, Kazachstan, Azerbejdżan, Turcję i Indonezję. Postaramy się przybliżyć ich bogatą kulturę i egzotyczne tradycje – zdradza pani Dżenneta. - Zaproponujemy udział w różnego rodzaju warsztatach. Będzie można odbyć kurs strzelania z łuku, zapoznać się z kaligrafią arabską. Odbędą się pokazy jazdy konnej i jazdy bryczkami. Na miłośników tańca czekają warsztaty tańca tatarskiego i pokazy tańca brzucha. Sporo ciekawych rzeczy przygotują też służby mundurowe Straży Granicznej, Wojska i Policji. A wszystko to okraszone występami i koncertami zespołów muzycznych – dodaje gospodyni z Kruszynian.

Pieremiacze z tatarskiego jadłospisuNajważniejszym punktem programu, jak co roku, będzie wielkie gotowanie potraw tatarskich. Ten spektakl poprowadzi mistrz kuchni Maciej Nowak. Pani Dżenneta - największa mistrzyni kuchni tatarskiej na Podlasiu, jeśli nie w całej Polsce, przyznaje, że trzeba spróbować wszystkiego po trochu: pierekaczewników, pieremiaczy, kibinów, jeczpioczmaków, samsy, kryszonki, tatarskich kołdunów i koniecznie tatarskiej babki ziemniaczanej. Sekretem tych przepysznych dań – jak zdradza właścicielka Kuchni TatarskiejKuchnia Tatarska Dżennety Bogdanowicz w Kruszynianach – jest serce włożone w ich przygotowanie, wysiłek i oczywiście poczucie smaku :-).

Kuchnię Dżennety smakowało wielu znanych ludzi: Emilia Krakowska, Aleksandra Kwaśniewska, Maja Ostaszewska, Piotr Bikont, Pascal Brodnicki, rajdowiec Jarosław Kazberuk, Robert Makłowicz, Maciej Nowak, Karol Okrasa, Bartosz Opania, Muniek Staszczyk, Włodzimierz Zientarski a niedawno nawet brytyjski następca tronu - sam Książę Karol. - Jedzonko wziął nawet na wynos – z uśmiechem dodaje pani Dżenneta. – Ale wszyscy goście są dla nas jednakowo ważni. Ci znani pozostają tylko mocniej w pamięci.

Specjalne gotowanie dla księcia KarolaBiałostocczyzna jest największym skupiskiem Tatarów w naszym kraju, co potwierdza pani Dżenneta. - Kruszyniany to niewielka miejscowość, ale bardzo piękna, jakich wiele w województwie Podlaskim. We wsi pozostali już głównie starsi ludzie, każdy żyje tu własnym, spokojnym tempem. Tak jak w innych religiach, Tatarzy również mają swój cykl świąt i obrzędów. Jest to m.in. Kurban Bajram - najważniejsze święto muzułmańskie, upamiętniające ofiarę Abrahama i jego posłuszeństwo wobec Boga. Ramadan to dziewiąty miesiąc kalendarza muzułmańskiego. Dla muzułmanów jest święty, gdyż w tym miesiącu rozpoczęło się objawianie Koranu – archanioł Gabriel ukazał się Mahometowi, przekazując kilka wersów przyszłej świętej księgi islamu. Podczas trwania ramadanu od świtu do zmierzchu muzułmaninowi nie wolno spożywać żadnych pokarmów i nie wolno pić żadnych napojów. Sabantuj natomiast jest tatarskim świętem ludowym, obchodzonym po zakończeniu wiosennych prac polowych.

Podążając Szlakiem Tatarskim, jak podpowiada pani Dżenneta – warto zobaczyć zabytkowy meczetMeczet w Kruszynianach i mizarMizar - tatarski cmentarz w Kruszynianach(cmentarz) w Kruszynianach oraz meczetMeczetw Bohonikach; w Krynkach – synagogę i największy kirkut w północno-wschodniej Polsce, neogotycki kościół, cmentarz przykościelny, a w Supraślu – Monaster Zwiastowania Najświętszej Marii PannyMonaster Zwiastowania Najświętszej Marii Panny i Muzeum IkonMuzeum Ikon w Supraślu. Nie można również pominąć atrakcji przyrodniczych - silvarium w Poczopku i arboretum w Kopnej Górze.

Lato w Polsce to główny sezon turystyczny, na pytanie o zimę, pani Dżenneta odpowiada - Do tej pory okres zimowy był czasem odpoczynku i spokoju. Ale niedługo chcemy zaproponować turystom zimowe atrakcje m.in. kuligi, narty biegowe, sanny oraz ogniska z pieczeniem jagniaka.

Udało nam się również dowiedzieć, jakie są trzy marzenia Pani Dżennety; po krótkim zastanowieniu odpowiedziała - Dobro współpracy z lokalną społecznością, goszczenia niezmiennie sympatycznych gości oraz przedłużenia sezonu na okres zimowy. - Trzymamy kciuki!

patronat medialny gdziebylec.pl

Serwis gdziebylec.pl objął patronat medialny nad festiwalem. Zapraszamy!

Komentarze i oceny

średnia ocena ogólna: 5
8 Października 2010r. o 11:00
ocena ogólna
 

Dodaj komentarz

Zaloguj się tutaj


 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2018 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW